top of page
Εικόνα συγγραφέαKrysta Paramythi

7 εύκολοι τρόποι για να μειώσεις τα απορρίματά σου χωρίς να ξοδέψεις χρήματα-και να γλιτώσεις μερικά

Μείωσε τώρα το οικολογικό σου αποτύπωμα κρατώντας χρήματα στο πορτοφόλι σου!

Ξεκινώντας το zero waste ταξίδι μπορεί να νιώθεις χαοτικά με όλα αυτά τα νέα προϊόντα που μπορείς να αγοράσεις για να αλλάξεις τις παλιές σου συνήθειες. Ίσως αναρωτιέσαι αν όντως τα χρειάζεσαι όλα αυτά και αν είναι σωστό να τα αγοράσεις. Και βέβαια έχεις δίκιο! Γιατί ο zero waste τρόπος ζωής στοχεύει στην μείωση της ζήτησης για διαρκή δημιουργία νέων προϊόντων και του υπερκαταναλωτισμού. Όταν μιλάμε για όλα αυτά τα low waste προϊόντα απευθυνόμαστε σε άτομα που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν για να αγοράσουν 5-10 βασικά αντικείμενα που θα τα βοηθήσουν να μειώσουν τα απορρίματα που παράγουν. Όμως εξαιρούμε από τη συζήτηση τα άτομα που έχουν σφιχτό μπάτζετ. Γι αυτό θέλω να μοιραστώ την δική μου οπτική για το zero waste (ακριβέστερα low waste) η οποία είναι η ίδια που έχω για το veganism. Είναι ένα ταξίδι! Ξεκινάς σιγά σιγά με ό,τι έχεις, με ό,τι ξέρεις, δοκιμάζεις κάτι νέο, μαθαίνεις και προχωράς. Αυτό το ταξίδι δεν σταματάει ποτέ. Και για να ξεκινήσεις δεν χρειάζεται να δώσεις ούτε ένα ευρώ! Αντιθέτως, μπορείς να γλιτώσεις και χρήματα για να τα διαθέσεις κάπου αλλού! Γι αυτό μοιράζομαι μαζί σου αυτές τις απλές ιδέες που είχα εφαρμόσει κι εγώ η ίδια στην αρχή (και συνεχίζω φυσικά), τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας!

1. Να επιλέγεις όταν αυτό είναι δυνατό προϊόντα χωρίς συσκευασίες! Για τα τρόφιμα μπορείς να προτιμήσεις να αγοράζεις όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς από της λαϊκή ή από απευθείας από παραγωγούς, αντί να τα αγοράσεις από καταστήματα που τα προμηθεύουν συσκευασμένα σε πλαστικό. Ορισμένα μπορείς να τα τοποθετήσεις απευθείας σε ένα σακίδιο ή άλλη τσάντα που ήδη έχεις όπως για παράδειγμα το καρπούζι ή τα λεμόνια, αν αγοράζεις 3-4 και όχι 45 όπως εγώ. Ενώ για τα υπόλοιπα όπως π.χ. τα καρύδια μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία μαξιλαροθήκη την οποία θα τοπποθετήσεις στο σακίδιό σου. Ωστόσο να έχεις υπόψη σου πως οι υφασμάτινες τσάντες και τα πουγκιά θα σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο μέλλον. 2. Ζήτα να μην σου δώσουν καλαμάκι! Είναι μία πολύ απλή κίνηση που όμως κάνει τη διαφορά. Εάν χρειάζεσαι κάτι για να σπάσεις τη ζάχαρη στο κοκτέιλ σου ή να ζουλήξεις τον δυόσμο, ζήτα να μην σου βάλουν πλαστικό καλαμάκι και ρώτα αν υπάρχει η δυνατότητα να σου δώσουν ένα κουτάλι ή πιρούνι πολλαπλών χρήσεων. Ζήτα τον καφέ σου χωρίς καλαμάκι. Εάν έχουν όρεξη μπορεί να μην στον χτυπήσουν κιόλας. Αλλά στην χειρότερη θα κάνεις ένα μουστάκι από καφέ. Στην καλύτερη θα πιάσεις κουβέντα με το άτομο που σε σερβίρει για τις επιπτώσεις της χρήσης πλαστικού μίας χρήσης. 3. Απόφυγε να αγοράσεις καινούρια ρούχα! Κάνε ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σου κάθε τόσο και κανόνιζε ανταλλαγές ρούχων με άλλα άτομα του οικογενειακού ή φιλικού σου περιβάλλοντος. Δώρισε ή πούλα στο marketplace τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι αλλά είναι σε καλή κατάσταση, για μερικά έξτρα ευρώ. Εάν χρειάζεσαι κάποιο ρούχο, ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται να το χρειαστείς μόνο για μία φορά, μπορείς να ζητήσεις από δικά σου άτομα να σου δανείσουν (μπορεί στο τέλος να στο χαρίσουν κιόλας) ή να ζητήσεις να σου χαρίσουν σε κάποια πλατφόρμα ανταλλαγών όπως το xariseto.gr . Εάν ωστόσο για κάποιο λόγο χρειάζεται να αγοράσεις, μπορείς να επισκευθείς κάποιο second hand κατάστημα.

4. Σταμάτα τώρα να αγοράζεις πλαστικό μπουκάλι νερού! Με μία τόσο απλή κίνηση μπορείς να μειώσεις τρομερά τη χρήση πλαστικού και την σπατάλη των χρημάτων σου! Όταν συνειδητοποίησα ότι με τα χρήματα που έδινα κάθε χρόνο για νερό σε πλαστικό μπουκάλι που αγόραζα όσο βρισκόμουν στο δρόμο, θα μπορούσα να πηγαίνω ένα ή δύο ταξίδια σοκαρίστηκα! Και υποθέτω πως το ίδιο θα πάθεις κι εσύ αν το υπολογίσεις! Τώρα, δεν χρειάζεται καν να αγοράσεις κάποιο παγούρι ή μπουκάλι. Επαναχρησιμοποίησε τα γυάλινα μπουκάλια από τη σάλτσα ντομάτας ή τα γυάλινα βάζα από φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα κλπ. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου νερό σε γυάλινο που έχεις γεμίσει από το σπίτι για να μη χρειαστεί να αγοράσεις όταν διψάσεις! 5. Μην χρησιμοποιήσεις ξανά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης! Να θυμάσαι πάντοτε να διευκρινίζεις ότι δεν τα θες όταν τρως έξω ή όταν παραγγέλνεις φαγητό για το σπίτι. Δεν χρειάζεται καν να αγοράσεις τα ειδικά σετ σε υφασμάτινη θήκη. Μπορείς να έχεις πάντα στην τσάντα σου ένα σετ από τα μαχαιροπίρουνα που έχεις στο σπίτι σου τυλιγμένα σε μία πετσέτα. Μην ξεχάσεις το μικρό κουταλάκι για παγωτό!


6. Μείωσε το φαγητό και τα ροφήματα που αγοράζεις απ'έξω! Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι μόνο οι συσκευασίες του takeaway που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά και το τεράστιο food waste που συμβαίνει στα περισσότερα καταστήματα, καθώς επίσης και το γεγονός πως σχεδόν σε όλα (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) δεν γίνεται καν ανακύκλωση και προφανώς ούτε κομποστοποίηση αν και παράγεται τεράστιος όγκος απορριμάτων. Στην κουζίνα σου ελέγχεις εσύ τι υλικά θα χρησιμοποιήσεις, από που θα τα αγοράσεις και πως θα διαχειριστείς τα απορρίματά σου. Οπότε ξεκίνα να προετοιμάζεις το δικό σου φαγητό στο σπίτι με τις συνταγές που θα βρεις εδώ!


6. Κάνε κομποστοποίηση! Ξέρω ότι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο για όλους, ειδικά αν θέλουμε να γίνει χωρίς οικονομικό κόστος. Πόσο μάλλον σε κάποιο μικρό διαμέρισμα. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τρόποι, ίσως με κάποιο μικρό κόστος. Εάν ο δήμος της περιοχής σου, δίνει δωρεάν κάδους, μπορείς να κάνεις αίτηση για να πάρεις. Εάν είσαι τόσο τυχερό όσο εγώ, μπορεί κάποιο γειτονάκι σου να είχε κάνει αίτηση για κάδο στο παρελθόν, να μην χρησιμοποίησε ποτέ τον κάδο και να στον χαρίσει.

Συνταγή για vegan ριζότο 7. Ξεκίνα vegan διατροφή! Ξέρω ότι ίσως κριντζάρεις με αυτή τη σκέψη. Γι αυτό την άφησα για το τέλος. Αξίζει να αναφέρω εδώ γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στην αποψίλωση των δασών, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατασπατάληση υδάτινων πόρων. Καταλαβαίνω ότι για πολλά άτομα ακούγεται δύσκολο ή και αδύνατο και πράγματι είναι μία διαδικασία που χρειάζεται κάποιο χρόνο για ενημέρωση. Όμως, πλέον υπάρχει πληθώρα πληροφοριών. Κι αν θέλετε να δοκιμάσετε τον βιγκανισμό μπορείτε να πάρετε την πρόκληση vegan 22! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφασίσετε ότι θα γίνετε βίγκαν για 22 μέρες, να δηλώσετε σημμετοχή και να λάβετε την υποστήριξη έμπειρων ατόμων που θα σας βοηθήσουν σε οτιδήποτε σας δυσκολεύει! Εσύ εφαρμόζεις κάποιες από αυτές τις πρακτικές και αν ναι, ποιές; Έχεις κάποια άλλη ιδέα για εύκολους και ανέξοδους τρόπους μείωσης των απορριμάτων; Σε ποιό στάδιο του zero waste ταξιδιού σου βρίσκεσαι;

Comments


bottom of page